Не город, а дача: як має виглядати сучасна садова ділянка

0 комментариев

Чи не город, а дача! Йдуть у минуле знамениті за радянських часів «6 соток», грядки з морквою, плантації картоплі. Зараз за місто їдуть, щоби відпочити і душею, і тілом. Так сказати, тренд змінився – газон, високі грядки з ароматними травами, садові дерева та квіти. Жіночий блог https://ktvm.com.ua розповість, як має виглядати сучасний город, який таки дача, у 2023 році.

Скандинавський мінімалізм у ландшафтному дизайні

Тенденція до мінімалізму спостерігається зараз не лише у дизайні інтер’єрів квартир чи будинків, а й у ландшафті. У 2021 і 2022 році була мода на геопластику (зміна рельєфу), щоб зробити садову ділянку схожою на європейську.

У 2023 році у пошані рівні форми. Все має бути просто, лаконічно, скандинавською естетично. Садові скульптури, яскраві фарби – це не дачні тренди 2023 року. Навіть в оформленні ландшафту потрібно використовувати пастельні тони та натуральні матеріали: замість бруківки – доріжки з каменю, простір біля клумби краще вкрити натуральною тріскою.

Скандинавський стиль має на увазі лаконічність і у виборі рослин: невисокі дерева, хвойні чагарники, мохи, в’юни, полин, іриси та жовтці.

Цього сезону також популярне і вертикальне озеленення. Це і цілі фітостіни, і вертикальні клумби, і живоплоти. Так можна використовувати максимум простору своєї дачі.

Не город, а дача: як має виглядати сучасна садова ділянка

Повернення грядок

Але не класичних, а естетичних. Так, їх тепер не так багато, але як вони оформлені!

Садівники вважають за краще створювати насипні грядки з високими бортами – так звані високі грядки. Виглядають вони акуратно, і доглядати рослини, висадженими в них, зручно. До речі, сучасні дачники цибульці і морквині воліють пряні трави, зелень (а-ля розмарин або чебрець), затишні кущики з помідорами чері та фізалісу.

Затишна лаундж-зона

Цього сезону стає все популярнішим організовувати зони відпочинку на свіжому повітрі. Туди ставлять гойдалки, м’які пуфи, затишні дерев’яні лавочки чи повноцінні альтанки з обіднім столом. У цілому нині створюється простір спілкування з друзями.

Часто неподалік обладнають літню кухню та мангал.

Така зона має бути, в першу чергу, зручною та функціональною. Варіанти різні: це велика альтанка з дахом, і відкритий простір, і цікаві навіси. Не варто забувати про аксесуари. Теплі пледи, подушки та яскраві скатертини додадуть затишку.

Висвітлення відіграє велику роль у будь-якому інтер’єрі. У дачному сезоні 2023 року у тренді ліхтарики та тонкі гірлянди у теплих тонах.

Не город, а дача: як має виглядати сучасна садова ділянка

Будинки А-фрейм

Простота та простір. Це не тільки про стиль, а й про функціональність. Будинки А-фрейм (трикутні будинки-курені) набирають популярності серед сучасних дачників. Вони прості і на вигляд такі затишні. Легко можна уявити себе в такому будинку з ранку з чашкою трав’яного чаю, сидячи на м’якому дивані біля панорамного вікна.

Що стосується класичних дерев’яних будинків, то їм можна дати нове життя. Пофарбувати у світлі тони, переробити веранду, зробивши її більш просторою.

Хламу місце на смітнику

Пам’ятайте, ми раніше відправляли на дачу старий одяг, меблі, побутову техніку. Цей мотлох урочисто доживав свої дні. Забуваємо про це.

Для дачі є свої дачні меблі, які виглядають стильно, свій посуд, навіть свій одяг. Алюмінієві вилки, посуд, що тріснув, – все це в брухт!

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *