Умовні та безумовні рефлекси у людини

0 комментариев

Умовні та безумовні рефлекси у людини

У повсякденному житті нерідко можна почути, що людина нібито є інстинкти, які диктують йому, як діяти у тих чи інших ситуаціях. Насправді подібна біологічна програма у людей відсутня. Але чому людина не має інстинктів, і що в такому разі рухає їм у непередбачених ситуаціях?

Найчастіше люди просто плутають умовні та безумовні рефлекси з інстинктами. Щоб розібратися, чим відрізняються між собою дані програми і як вони працюють, необхідно з’ясувати, що таке рефлекс, яким він буває і як функціонує. Про біологічне значення рефлексів читайте тут https://pyrogiv.kiev.ua/shho-take-bezumovnij-refleks/.

Що таке безумовний рефлекс у людини – приклади

Рефлексом у загальному понятті називають реакцію нервової системи на якийсь зовнішній чи внутрішній подразник. У свою чергу, рефлекси поділяються на безумовні (вроджені) та умовні (придбані).

Безумовні (або «вроджені», як ще називають комплекс безумовних рефлексів) включають реакції нервової системи, які людина має від народження. Вони виникають автоматично й у будь-яких умовах (за наявності подразника чи зміни навколишнього середовища).

Наприклад, рефлекс, пов’язаний із диханням, є не що інше, як безумовний рефлекс. Якщо в організмі не вистачає кисню, дихальний центр, розташований у довгастому мозку, включається і дає команду до скорочення дихальних м’язів. В результаті людина починає дихати частіше та глибше, і, таким чином, організм пристосовується до нестачі кисню.

Умовні включають реакції, яким людина навчалася протягом усього життя.

Класифікація безумовних рефлексів

За рівнем складності:

  • Простий (відсмикнути руку від вогню);
  • Складний (прискорене дихання при високому вмісті повітря вуглекислого газу).

За типом реакції:

  • Харчовий (виділення слини);
  • Статевий (ерекція, збудження);
  • Спрямований на оборону (захист життєво важливих органів руками під час різких рухів або загрози);
  • Орієнтовний рефлекс (напрям погляду або поворот голови до джерела подразника (гучного звуку, спалаху світла тощо)).

Деякі з уроджених реакцій можуть виявлятися лише у конкретному віці. Так, відзначають безумовні рефлекси новонародженого (хватальний, смоктальний).

Умовні та безумовні рефлекси у людини

Що таке умовний рефлекс у людини – приклади

Рефлекси другої групи називають умовними. Вони є ті реакції організму, які людина набуває і накопичує протягом усього свого життя. Центри умовних рефлексів розташовуються в корі півкуль мозку.

Формування умовного рефлексу відбувається лише після багаторазового повторення тих самих ситуацій, куди і утворюється певна реакція. Наприклад, рясне виділення слини побачивши певної їжі.

Так, людина може кілька разів скуштувати лимон, відчути його кислоту, через яку почне виділятися слина. І в подальших ситуаціях, в яких він має зіткнутися з цим продуктом, людина виділятиме слину заздалегідь.

Цікаво, що подібні реакції можуть з’являтися протягом життя, так і зникати. Але чому умовний рефлекс може згаснути? Для того щоб умовна реакція була активною, нервова система повинна регулярно стикатися з одним і тим же подразником.

Якщо подразник пропадає, зникає і рефлекс.

Класифікація умовних рефлексів

Натуральний та штучний. Обидва потребують регулярного підкріплення. Перший виникає на натуральні властивості довкілля (запах, візуальний образ тощо). Другий проявляється як реакція на штучні подразники (дверний дзвінок і т.д.).

Позитивний та негативний. При першому виявляється рухова та секреторна активність. Другий має на увазі придушення рухової та секреторної систем (наприклад, команда «смирно»).

Важливо розуміти, що як умовні, так і безумовні реакції організму, вкрай важливі для нормального функціонування людини і процесу її пристосування до умов навколишнього середовища, що вічно змінюється. Кожен із рефлексів тісно пов’язаний із другим.

Умовні рефлекси виробляються з урахуванням безумовних рефлексів. Навички, пов’язані з безумовними рефлексами, поступово переходять в умовнорефлекторні. В результаті людина набуває здатності до швидкого та безпомилкового реагування на різні обставини.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *