Лохина. Як виростити лохину на городі та дачі? Прості практичні поради

0 комментариев

Лохина. Як виростити лохину на городі та дачі? Прості практичні поради

Ягоди лохини омолоджують наш організм, уповільнюють старіння. Більше про корисні властивості читайте тут https://ideas-center.com.ua/?p=7984. У статті розповідаємо про особливості посадки, догляду за культурою з метою отримання великого врожаю цих чудових, смачних, корисних ягід.

Розглянемо, як вибрати місце для посадки чагарнику, який ґрунт потрібний для гарного росту та розвитку рослин, як посадити, поливати, підгодовувати, обрізати культуру, чи потрібно вкривати її на зимовий період?

Вибір місця

Чорниця є світлолюбною культурою. Вибирайте для її вирощування сонячне місце, добре захищене від вітру. Краще посадити рослини з південного боку будов. Її не повинні затіняти плодові дерева, що ростуть поруч, і ягідні чагарники. При нестачі світла кора на гілках може не встигнути визріти, і пагони вимерзнуть у морозні зими, лохина повільніше росте, погано розвивається, погіршується смак плодів.

Грунт для лохини

Чорниця відмінно росте на кислому грунті (РН до 4,5). При вирощуванні в низькому місці від зайвої кількості вологи коріння її загнивають. На кореневій системі лохини є грибниці грибків, що живуть у симбіозі і утворюють мікоризу. Завдяки їй коренева система рослини всмоктує із землі воду та харчування. Мікоризі потрібна тільки кисла грунт. У лужній, нейтральній і слабокислой землі коріння лохини не всмоктують необхідних харчування речовини і воду, рослини чахнуть і гинуть.

Посадка

Купуйте саджанці віком 3 роки зі здоровим корінням. Садять різні сорти лохини, оскільки при цьому відбувається краще запилення та плодоношення рослин. Яму для посадки готують приблизно за 60 днів до висаджування рослини. Розміри ями приблизно глибиною 40 см та діаметром 50 см. Зробіть дренажний шар до 10 см. Саджанці садять з відстанями до 1,5 метрів.

Голубику можна посадити у весняний і осінній час. Навесні висаджують рано, коли не розпустилися нирки. До зими рослини добре вкорінюються і краще перенесуть зиму. Восени садять лохину з кінця серпня. Є небезпека, що при ранніх морозів вона може не прижитися, і загине.

Йому наповнюють торфом, тирсою, листям. Підкислюють ґрунт лимонною або оцтовою кислотами. При посадці добрива не вносять. Перші роки коріння саджанців росте слабо, якщо коріння саджанців сплутане, то рослини можуть загинути. Саджанці опускають у воду на 10 хвилин і розплутують коріння. При посадці кореневу шийку рослини потрібно заглиблювати не менше 5 см. Створюють лунку та виливають під кущик 5 літрів води. Засипте грунт біля саджанця листям, тирсою, опалою хвоєю, шар мульчі до 10 см. Мульча зберігає вологу землю і сповільнить зростання бур’янів.

Лохина. Як виростити лохину на городі та дачі? Прості практичні поради

Догляд

Догляд за голубкою полягає в розпушуванні ґрунту в приствольних колах, прополюванні бур’янів, поливах, підживленнях, обрізанні кущів, укритті рослин на зимовий час.

Прополка

Коренева система лохини знаходиться в ґрунті не глибоко, на глибині 20 см. Проводять регулярне, поверхневе розпушування ґрунту, щоб не пошкодити коріння. Це сприяє кращому диханню коріння. Регулярно пропалюйте у пріствольних колах бур’яни, це призведе до кращого розвитку лохини.

Полив

Голубика є вологолюбною культурою. Перший час, кілька тижнів, поливайте рослини щотижня по 2-3 рази на ранковий або вечірній годинник, виливайте 5 літрів води під кущик. Коли рослини приживуться, їх поливають раз на тиждень.

Дорослі рослини поливають щедріше, 10 літрів на лунку. У дощову погоду поливи припиняють. У спеку, крім поливу під кущик, проводять зрошення рослин. Зрошення проводять у саму спеку, цей захід призводить до покращення фотосинтезу в листі та зменшення стресу рослин.

Земля має бути вологою. Лохина страждає, як від нестачі вологи в землі, так і від її надмірної кількості. Протягом липня-серпня рослини плодоносять, у них йде закладка квіткових бруньок-від цього залежить майбутній урожай. У ці місяці не забувайте про регулярні поливи рослин. Поливи поєднують із підкисленням землі. Двічі на 30 днів підкисляйте землю лимонною кислотою (2 чайні ложки розчиніть у 3 літрах води), 9% оцтом (150 мл на 10 л води).

Підживлення

Культуру слід підгодовувати лише мінеральним добривом тричі. Перший раз підгодовують, коли не набрякли нирки, другий раз під час цвітіння рослин і втретє-в останніх числах червня. Підживлення проводяться комплексними мінеральними добривами, що не містять хлору.

Для молодих дворічних рослин потрібна одна столова ложка добрива, поділена на три рази, 3-річні рослини підгодовують двома столовими ложками добрива, 4-річним рослинам потрібно 4 столові ложки, 5-річним-8 столових ложок добрива. Дорослим 6-річним і старшим рослинам дають 16 столових ложок. При підживленні добрива поділяють на три частини. При вирощуванні лохини не можна вносити органічні добрива (гній, курячий послід, компост), оскільки органіка знижує кислотність ґрунту, що небажано для культури.

Обрізка лохини

Починають обрізання молодої лохини в дворічному возі зростає. Молоду 2-5 річну лохину обрізають з метою сформувати кущ. Проводять видалення хворих, слабких, пошкоджених, розташованих поблизу землі, кущ гілок, що загущають. Дорослу 6-річну і старшу лохину обрізають з метою отримання великого врожаю ягід, омолодження кущів. Вирізають старі, п’ятирічні, і старші гілки, На кущах залишають до 8 добре розвинених пагонів. Найкращий час для обрізки весна, доки не встигли набухнути нирки на рослинах. Восени потрібно видалити засохлі гілки.

Висновок

При вирощуванні лохини пам’ятайте головне: їй потрібна кисла грунт, не можна підгодовувати органікою (вносять тільки мінеральні добрива), правильно поливайте, проводьте своєчасне обрізання кущиків.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *